top of page

Ä°drar Kaçırma - Ä°nkontinans Terapisi

Ä°drar Kaçırma

​

     Mesanede idrar belli bir seviyeye ulaÅŸtığında mesane duvarı gerilerek sinirler  yardımı ile mesane kasları kasılırken mesane aÄŸzını tutan pelvik taban kaslarında gevÅŸeme olarak iÅŸeme gerçekleÅŸir.                   SaÄŸlıklı bir ÅŸekilde idrar yapabilmek için bu sistemlerin hepsi uyum içinde çalışmalıdır.

     Kadınlarda anatomik olarak idrar yolu erkeklere göre daha kısadır ve idrar yaparken aÅŸağı doÄŸru hareket oluÅŸur. Bu hareketlenme sırasında pelvik taban kasları gevÅŸer. Bu gevÅŸemenin istem dışı, karın içi basıncının arttığı durumlarda olması durumunda idrar kaçırma gerçekleÅŸir.

     Mesanenin enfeksiyonları (sistit), zor doÄŸumlar, çok sayıda doÄŸum yapmak, menapoz sonrası rahim sarkmaları, mesane taÅŸları, rahim ve diÄŸer genital organlardan geçirilen operasyonlar bu kaçırmalara sebep olabilir. Sinir sistemi kaynaklı felçler, Alzheimer, Parkinson ve Demans gibi hastalıklarda idrar kaçırma nedenleridir. Åžeker hastalığı, obezite de idrar kaçırma nedeni olabilir. Özellikle yaÅŸlı hastalarda kas gevÅŸeticiler, idrar söktürücüler, sinir sitemine etkili ilaçlar, tansiyon ilaçları da idrar kaçırma nedeni olabilir.

     Uzamış zor doÄŸumlar sırasında mesaneyi yerinde tutan kaslarda küçük yada büyük yırtıklar oluÅŸabilmektedir. Bu tip durumlarda mesane doluyken hapşırma, öksürme ve ağır bir yük kaldırma ile idrar kaçırma oluÅŸur ki bu duruma stres inkontinansı denir. Bu durum ilerlerse mesane tam dolu deÄŸilken bile idrar kaçırma olabilir.

     Urge inkontinansda ise hasta idrarının geldiÄŸini hisseder ama tuvalete gidene kadar yolda yetiÅŸtiremeden kaçırır.

​

​

​

​

​

​

Ä°drar kaçırma nasıl tedavi edilmelidir?

​

     Ä°drar kaçırma tedavisinde egzersizler, manyetik kas stimulasyonu, ilaç tedavisi ve ameliyat yöntemleri uygulanabilir.

​

Egzersiz 

    Hastaya fizyoterapist tarafından pelvik taban kaslarını nasıl kullanması gerektiÄŸi öÄŸretilir. Yaptırılan özel egzersizler ile idrar tutmaya yardımcı kasların gücü artırılır. Hasta bu egzersizleri evinde de kendi uygulamaya devam eder. Alzheimer’li, Parkinson ve felçli hastalarda uygulanması zordur. Ä°laç ve manyetik stimülasyon tedavisi ile kombine olarak kullanılabilir.

​

Manyetik Pelvik Taban Stimulasyonu

     Bu yeni yöntemde özel bir cihaz ile pelvik taban kasları manyetik akım ile uyarılır. Bu sistemde hasta içine manyetik koil yerleÅŸtirilmiÅŸ özel bir koltuÄŸa oturur. Hastanın kıyafetlerini çıkarmasına gerek olmayıp günlük kıyafetleri ile oturabilir. Uygulanması son derece kolay ve aÄŸrısızdır. Manyetik stimulasyon uygulandığında hasta pelvik kaslarının kasıldığını hisseder. Haftada 3 kez 20 dakika süreyle uygulanır. Hastanın klinik durumuna göre 15-20 seans yeterli olur. Duruma göre seansların arası açılarak daha uzun süreler de uygulanabilir. Bu yöntem idrar tutmayı saÄŸlayan kasların güçlenmesine sebep olarak idrar kaçırmayı tamamen ortadan kaldırabilir yada azaltır. Bir çok bilimsel çalışma ile yöntemin etkinliÄŸi ispatlanmış olup ABD’de FDA tarafından da onaylanmıştır.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Kimler Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu tedavisinden yarar görür?

 

-Ä°drar kaçıran her erkek ve kadında uygulanabilir.

-Özellikle cerrahi tedaviye uygun olmayan, ameliyat olmak istemeyen idrar kaçırması olan kadınlar,

-Zorlu normal doÄŸum sonrasında idrar kaçırma yakınması olan genç kadınlar,

-Daha önce idrar kaçırdığı için ameliyat olmuÅŸ ancak yakınmaları geçmeyen kadınlar

-Ä°drar kaçırmanın her tipinde; hem acil tipinde hem stres tipinde kullanılır

-Gece idrar kaçırmalarında kullanılabiliyor

-Vajinal geniÅŸlik deÄŸil de daha çok relaksasyon nedeniyle hastanın cinsel iliÅŸkiden bir memnuniyetsizliÄŸi varsa, vajen kaslarının daha güçlü olması için, toparlanması için kullanılabiliyor.

-Zorlu doÄŸum sonrasında gevÅŸemiÅŸ  pelvik taban kaslarını güçlendirilmesi gerektiÄŸinde pelvis taban rehabilitasyonları için kullanılıyor

-Kronik pelvik ağrısı sendromunda

-Rektal rehabilitasyonda  gaz ve dışkı kaçırması durumunda

-Orgazm problemlerinde,

-Cinsel fonksiyon bozukluklarında

-Erkeklerde ereksiyon sorunlarında,

-Erken boÅŸalmada

-Kronik prostat iltihabı olanlar

-Prostat ameliyatları sonrası idrar kaçırmada uygulanıyor.

​

Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu Tedavisinin yan etkisi var mıdır?

 

-Yapılan çalışmalarda herhangi bir yan etki gözlenmemiÅŸtir.

​

​

​

​

​

​

​

Cerrahi Tedavi

     Bu  tedavi yöntemleri ile ÅŸikayetleri azalmayan hastalarda cerrahi yöntemler uygulanabilir. Son yıllarda daha basit yöntemler geliÅŸtirilmiÅŸ olup uygun vakalarda baÅŸarılı sonuçlar alınmaktadır.

 

     Ülkemizde  üç kadından biri idrar kaçırma sorunu yaşıyor ve  yaşın artması ile  bu oran ikiye çıkıyor. Ülkemizde doÄŸurganlık oranlarının yüksek olmasının bu alandaki hasta sayısının artışında önemli bir etken olduÄŸunu vurguladı. Yeni cerrahi teknikleriyle yüzde 80-85 baÅŸarı oranı yakalanabiliyor. Bu ÅŸekilde her 100 kadından 80'inin sorunu çözümlenebiliyor. Her hasta ameliyata alınmıyor, ilaç ya da manyetik sandalye uygulanarak ameliyatsız tedavi edebiliyoruz.

     Ekstrakorporal Manyetik Innervasyon adı verilen cerrahi dışı manyetik sandalye yönteminde, hasta bir sandalyede 20-30 dakika süreyle elbiseleri ile oturtuluyor. Manyetik dalgalarla pelvis taban kasları ve sinirleri aralıklı olarak uyarılıyor.

     Yöntemde kaslar her manyetik dalgada kasılır ve sonrasında gevÅŸiyor. Hasta tedavi boyunca pelvis kaslarının kasılıp gevÅŸediÄŸini hissediyor. Bu uyarı idrarı ve büyük abdesti tutmaya yarayan kasların fonksiyonlarını artırıyor ve pelvik taban kaslarını güçlendiriyor. DiÄŸer ameliyat dışı tedavi yöntemlerinde olduÄŸu gibi vajina ya da makata herhangi uygulama yapılmıyor.

     Uygulama haftada 3 kez 4-6 hafta süreyle yapılıyor. Ä°htiyaç durumunda tedavi süresi 8 haftaya kadar çıkarılabiliyor. Tedavinin baÅŸarı oranı yüzde 60-80 olarak gösteriliyor. Hasta, tedavi sırasında ve sonrasında aÄŸrı duymuyor.

​

​

Kimler Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu tedavisi yapılmaz?

​

     Herhangi bir yan etkisi bulunmayan manyetik sandalye uygulaması, kalça protezi, kalp pili ve rahim içi araç olanlara uygulanmıyor.
 

     Ürojinekologlar bu problemlerin çözümünde hastanın durumuna göre fizik tedavi gibi operasyon dışı yöntemler veya düzeltme operasyonlarını tercih ediyorlar. Operasyon dışı yöntemlerde amacımız pelvis kaslarının güçlenmesini saÄŸlamak. 


Manyetik Pelvik Taban Stimülasyonu nasıl etki eder?


     Operasyon dışı yöntemlerden biri ve en yenisi de Ekstrakorporal Manyetik Innervasyon (ExMI) adı verilen manyetik dalgalarla tedavi. Bu yöntemle pelvis taban kasları ve sinirleri aralıklı olarak manyetik dalgalarla uyarılıyor. Kaslar her manyetik dalgada kasılıp, sonrasında gevÅŸiyor. Bu uyarı üretral ve anal sfinkter fonksiyonlarını artırırken, mesane kasılmasını azaltıyor ve pelvis taban kaslarını güçlendiriyor.         Hasta tedavi süresince pelvis kaslarının kasılıp gevÅŸediÄŸini hissedebiliyor.
     Tedavide düÅŸük ve yüksek frekanslı dalgalar kullanılıyor. Hasta sandalyede oturduÄŸu süre içinde ilgili bölgede hafif bir titreÅŸim yada dalgaların çarpma hissini duyabilir, hatta pelvik kasların kasıldığını hissedebilir. Tedavi sırasında ve sonrasında aÄŸrı duymaz. 

        BaÅŸarı oranları oldukça yüksek olan bu tedavi yöntemi, her tip idrar kaçırmada etkili. 

    Bu iÅŸlemin uygulanması sırasında hastaya herhangi bir cihaz baÄŸlanmıyor, bir sandalyede 20-30 dakika süreyle elbiseleri ile oturması yeterli oluyor. Ä°drar kaçırmaya, gaz ve büyük çiÅŸ-abdest-gaita kaçırmada eÅŸlik ediyorsa bu ÅŸikayetler de tedavi sonrasında düzeliyor. 

    Tedavi sonrası hastanın yaÅŸamı üriner günlük ped test, stres test ve ürodinami bulgularına göre yeniden düzenleniyor. Hasta pelvik ve ürogenital sistem fonksiyonları bakımından bilgilendiriliyor ve hekim tarafından öÄŸretilen pelvik taban egzersizleriyle tedavi destekleniyor.
 

     Site Ä°çeriÄŸinde Bulunan Bilgiler Destek SaÄŸlamak Ä°çindir. Hekimin Hastasını Tıbbı Amaçla Muayene, Tanı Ve TeÅŸhis Koyması Yerine Geçmez

kadinlarda_idrar_kacirma.png
1425335538616.jpg

Ä°laç Tedavisi

​

     Uygun hastalarda bazı ilaçlar ile idrar inkontinansı kısmen azaltılabilir. Ä°laç tedavileri özellikle stres ve urge inkontinans vakalarında etkilidir. Ä°laç tedavisi uygun hastalarda manyetik stimulasyon ve egzersiz tedavileri ile kombine edilmelidir.

46442036.jpg
bottom of page